Ce anume a provocat deceniul fara veri?


Incalzirea globala este o preocupare destul de recenta a liderilor politici si a oamenilor de pretutindeni. In fapt, pana in urma cu un secol sau doua, teama cea mai mare a locuitorilor planetei era cea de inghet. Este si cazul misterioasei perioade 1810-1819, in care a avut loc asa numitul „deceniu fara vara”.

Racirea din acei ani a fost pusa pe seama eruptiei vulcanului indonezian Tambora, fapt infirmat de marturiile contemporane care sustin ca razirea incepuse cu ani buni inaintea acestui eveniment.

„O singura eruptie vulcanica nu este capabila sa declanseze o mini-era glaciara. Este clar ca altceva a dus la aparitia racirii din perioada 1810-1819”, afirma Jihong Cole-Dai, profesor de chimie la Universitatea din Dakota de Sud.

Cercetatorul sustina ca a descoperit dovezi, in Antarctica si Groenlanda, ale unei eruptii vulcanice extrem de puternice care a avut loc in aceeasi perioada. „O cantitate uriasa de dioxid de sulf a fost eliberata in atmosfera, comportandu-se asemenea unui panou reflectorizant care a dus la racirea brusca a temperaturilor globale”, adauga acelasi Cole-Dai.

Cu toate acestea, locatia exacta a acelui vulcan este inca incerta. In opinia cercetatorului american, aceasta ar trebui sa se afle undeva in zona Ecuatorului si ar trebuie sa fie suficient de mare incat sa arate precum conul unui vulcan care sa acopere intreaga planeta cu cenusa.

Sursa: descopera.ro

Anunțuri

2 responses to “Ce anume a provocat deceniul fara veri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: