Raport al SUA: In Romania, Biserica influenteaza deciziile politice


USA_smallBiserica Ortodoxa exercita o influenta importanta asupra populatiei si asupra liderilor politici iar Guvernul continua sa pune piedici grupurilor religioase minoritare, se afirma in Raportul privind Libertatea Religioasa din 2009, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

In anul electoral 2008, politicienii au dat legi favorabile BOR, putini dintre politicienii romani sustinand masuri care ar nemultumi Patriarhia, sustine raportul.

Documentul mentioneaza faptul ca in Romania, locuitorii sunt ortodocsi in proportie de 86,8 la suta, romano catolicii reprezinta 4,7 la suta, iar greco-catolicii mai putin de 2 la suta. Raportul Departamentului de Stat mentioneaza numeroase plangeri ale grupurilor minoritatilor religioase, printre care se numara restituirea bunurilor confiscate, inclusiv a lacasurilor de cult.

Comisia speciala pentru Restituiri si-a inceput activitatea in 2003 si, de atunci, din cele 14.716 de cereri de restituire a proprietatilor apartinand grupurilor religioase au fost solutionate numai 1.232.

Comunitatea musulmana continua sa intampine probleme atunci cand trebuie sa-si inmormanteze membrii. In ciuda promisiunilor autortitatilor, comunitatea musulmana nu a primit teren pentru construirea unui cimitir.

Raportul aminteste si de plangerile reprezentantilor celorlalte culte religioase, care au acuzat statul roman de favorizarea Bisericii Ortodoxe. De exemplu, in iunie 2008, reprezentantii Bisericilor Reformata, Luterana, Unitariana, Greco-catolica si Baptista au depus o plangere la Comisia Europeana, in care acuzau statul roman de justificarea BOR.

Ziare.com

Anunțuri

2 responses to “Raport al SUA: In Romania, Biserica influenteaza deciziile politice

  • Florin

    Pai, iti dai seama, cum sa te pui cu biserica ? Asta daca nu cumva vrei sa se intample ca in EV-Mediu. Numai ca acum iesa popii la TV si spune ca ” Seful Statului a refuzat DREPTUL BISERICII ….” Asa se face acum. Asa facea Iisus religie, laTV,cu toale poleite in aur pe el, stand prin parlament… Ehh.. religia..

  • ahile07

    Ma religia UCIDE;) – singuru care salveaza ii DUmnezeu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: