Temperaturi de 20 de grade pana in decembrie


3361245487101__termometru_27Desi si-a facut intrarea in decorul romanesc cu ploi care ne-au dat batai de cap in ultimele saptamani insotite de vant si temperaturi scazute, toamna redevine una calduroasa, asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, cu temperaturi ce vor atinge si 20 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, acul termometrului va arata temperaturi mai ridicate decat ar fi normal in aceasta perioada a anului. Totodata, Agentia Nationala de Hidrologie (ANM) estimeaza ca ultimele trei luni ale lui 2009 vor fi sarace in ploi si ninsori, cantitatile de precipitatii vor fi sub mediile multianuale, in mai toate zonele tarii. In schimb, se anunta temperaturi mai mari decat de obicei.

Temperaturi de vara pana in decembrie

In luna octombrie, ploile vor fi mai putine decat de obicei. Hidrologii anunta precipitatii mai reduse cu pana la 50% fata de cantitatea normala pentru aceasta perioada a anului. In schimb, temperaturile se mentin ridicate, putand depasi si 20 de grade Celsius.

Si in noiembrie temperaturile vor fi peste cele normale. Totusi, in partea a doua a lunii sunt asteptate precipitatii sub forma de ninsoare. Tot atunci, hidrologii prognozeaza aparitia fenomenelor de gheata la mal, pe cursul raurilor Bistrita, Olt si Mures, dar si pe unele rauri din centrul si nordul tarii.

Cat despre regimul hidrologic, se va situa, in general sub valorile medii multianuale lunare (50-80% din normalele lunare), mai mari (80-100%) pe raurile din bazinele Argesului si Ialomitei si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Olt inferior, Vedea, Ramnicu Sarat, Putna, Trotus, Barlad, Prut, pe cursurile superioare ale Siretului si Sucevei si pe raurile din Dobrogea.

In luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare, mai mari (80-100%) pe raurile din bazinul Ialomitei si mai mici (30-50%) pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Aries, Caras, Nera, Cerna, Jiu mijlociu si inferior, Olt inferior, Vedea, Putna, Trotus si pe cele din Dobrogea, iar pe raurile din bazinele Barladului si Ramnicu Sarat se vor inregistra cele mai mici valori ale debitelor (sub 30% din normalele lunare).

In luna decembrie, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare pe raurile din bazinele hidrografice Somes, Mures, Bega, Timis, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Olt superior si mijlociu, Arges, Ialomita, Buzau, Bistrita, Moldova, Suceava, pe Siretul mijlociu si inferior si mai mici (30-50%) pe celelalte rauri, exceptand raurile din bazinul Oltului inferior si din bazinele Vedea, Rm. Sarat si Barlad unde se vor inregistra cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare).

In a doua jumatate a lunii noiembrie este posibila aparitia formatiunilor de gheata (gheata la maluri, naboi) in bazinele superioare ale Bistritei, Muresului si Oltului si pe unele rauri mici din centrul si nordul tarii, iar in cursul lunii decembrie formatiunile de gheata vor avea intensitati si extinderi variabile pe raurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii.

2010, cu viituri

Tocmai pentru ca in aceasta toamna si iarna nu vom avea parte de precipitatii si ninsori bogate, nu exista nici riscul de inundatii: este posibila depasirea cotelor de atentie, dar nu si a celor de pericol. Viiturile mai mari sunt posibile, in schimb, in primavara lui 2010, mai exact in luna aprilie.

Se vor inregistra depasiri ale debitelor unor rauri – in special din zona inalta, de la munte, Moldova si raul Bistrita, cursul superior al raului Moldova, Buzau superior, si toate raurile din sud, plus cele din Maramures – ,dar nu vor fi viituri importante.

Insa, in raport cu anul 2009, in martie-aprilie 2010 vor fi viituri mai periculoase pentru ca se topesc zapezile care, suprapuse cu precipitatiile si temperaturile foarte scazute vor duce la fenomene hidrologice deosebite.

Vor exista si avertizari pentru depasirea cotelor de inundatii care apar deja, fiind depasite malurile raurilor Suceava, Moldova, Trotus, zona din Ramnicul Sarat, Buzau, raul Ialomita, Prahova, raurile din Oltenia, Tismana, Oltetu si mai ales Motru. (A.T.)

Sursa: Ziare.com

Anunțuri

One response to “Temperaturi de 20 de grade pana in decembrie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: