NASA a realizat prima harta care arata pozitia sistemului solar in Galaxie


s1.ziare.comNASA a realizat prima harta care arata pozitionarea sistemului solar in Calea Lactee, pe baza datelor transmise de naveta IBEX (Interstellar Boundary Explorer).

Noua harta ar urma sa schimbe viziunea cercetatorilor si sa ajute la studierea interactiunii dintre galaxie si soare. Harta a fost realizata cu ajutorul datelor transmise de IBEX pe parcursul a sase luni, informeaza NASA.

Harta dezvaluie amanunte din regiunea care separa partea cea mai apropiata a galaxiei (mediul interstelar), de heliosfera – zona din jurul soarelui, care protejeaza sistemul solar de radiatiile cosmice.

„Pentru prima oara iesim din atmosfera soarelui si incepem sa intelegem care este locul nostru in galaxie”, spune David J. McComas, cercetator in cadrul proiectului IBEX.

Informatiile pentru completarea hartii au fost furnizate si de naveta Cassini, care a studiat planeta Saturn, inelele si satelitii sai inca din 2004, dar si de date de la naveta Voyager, care in 2007 a patruns in mediul interstelar.

IBEX a fost lansata in octombrie 2008, obiectivul sau fiind descoperirea interactiunilor dintre vantul solar si mediul interstelar, fiind una din misiunile low-cost si cu lansare rapida a programului Small Explorers.

Sursa: ziare.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: