Ziua cand se sting televizoarele


televizor-lcd-lg-42lg6000,-106-cm-+-gps-ln550-cadouIncepand cu 1 ianuarie 2012 va inceta orice transmisie analogica, datorita tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la serviciile de televiziune in format digital. Ceea ce inseamna ca, incepand de la acea data, televizoarele obisnuite nu vor mai putea fi folosite fara „ajutorul” unui echipament special. Se poate presupune ca populatia din mediul rural, care nu are acces la serviciile de cablu sau nu poate plati pentru acestea, va avea cel mai mult de suferit, pentru ca nu va putea receptiona programe tv „la liber” decat avand in casa acest aparat special, care costa undeva intre 70 si 100 de euro.
Executivul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI). Conform directivei in domeniu a Comisiei Europene, am avea timp ca pana in 2015 sa trecem la digital. Dar, MCSI a pus termenul 2012 considerand, probabil, ca se va face foarte usor.
„Ca sa poata fi emis digital radio terestru, lucrul asta nu cred ca ridica vreo problema. Pana la urma trebuie alocate frecventele respective, trebuie scoase la licitatie si trebuie desemnat castigatorul licitatiei. Nu asta este problema. Problema este legata de posibilitatea marii majoritati a romanilor de a avea acasa un televizor care este dotat cu tot ce trebuie sa receptioneze semnalul digital sau un set-up box (n.r. – un aparat ce transforma transmisia digitala in analogic) care sa poata face lucrul asta si care e cuplat la televizorul pe care il are omul in casa”, ne-a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei din Camera Deputatilor. El este de parere ca exista doua posibilitati. „Una ar fi ca aceste aparate sa fie oferite gratuit de catre stat, ceea ce e anormal, iar a doua solutie ar fi perioada necesara pentru ca aceasta tranzitie sa fie facuta in mod firesc”, a spus Pambuccian. Adica sa se lucreze cu cele doua sisteme, analog si digital, in paralel, un timp, pana se inlocuiesc televizoarele vechi fara ca romanii sa aiba extraordinar de mari probleme. Pambuccian crede ca timp suficient inseamna cinci ani. „Adica in 2012 sa apara posibilitatea de a receptiona digital, iar in 2017 gata, incheiem cu analogicul si anuntam lucrul acesta in 2012. Eu asa as face”, mai afirma presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei din Camera Deputatilor. Daca transmisia analogica ar fi oprita brusc aceasta ar fi o greseala. „Pentru ca, in momentul in care, cel putin daca ne referim la televiziunea nationala, intrerupem brusc, intram in zona dreptului constitutional pe care il au cetatenii, de a fi informati”, a mai spus Pambuccian. Pe de alta parte, el nu crede ca exista resursele financiare pentru ca statul sa ofere echipament de receptie pentru fiecare locuinta in care exista un televizor.

Bani in plus
In Romania inca se vand televizoare ce nu suporta in mod direct semnal digital. Un om care cumpara un televizor normal la un pret de 70 – 100 de euro (intre 3,5 milioane de lei vechi si 4,5 milioane de lei vechi), va fi nevoit ca din 2012 sa dea inca 70 – 100 de euro (adica alte 3,5 – 4,5 milioane de lei vechi) pentru a putea vedea programe tv. Ceea ce inseamna, practic, bani cat pentru un alt televizor nou. Este adevarat, ultimele tipuri de televizoare aparute, adica cele LCD sau cu plasma, accepta in mod direct acest tip de semnal, dar in mediul rural, unde traieste aproximativ 45% din populatia tarii, inca mai exista televizoare alb-negru! Asadar, din 2012 exista doua variante astfel incat sa poata fi urmarite programele tv: cum pararea unui televizor nou, poate ceva mai scump, dar care accepta semnal digital in mod nativ, sau cumpararea unui set-up box, pentru televizorul care, poate, nu este atat de vechi, dar care nu poate capta semnalul digital. De remarcat, in prezent, in magazine, nu se specifica daca un televizor poate functiona analog sau digital.
Strategia ministerului
Conform strategiei, etapele procesului de tranzitie la televiziunea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale demareaza la 1 decembrie 2009 cu o campanie de informare si mediatizare a procesului.
Pana la 31 decembrie 2010, minim 60% din populatie si 50% din teritoriu trebuie sa beneficieze de servicii digitale, iar pana cel tarziu la 30 iunie 2011, procentele trebuie sa creasca la 80% din populatie si 70% din suprafata nationala. Incetarea oricarei emisii analogice de televiziune terestra in banda de frecvente UHF alocate emisiei digitale trebuie sa aiba loc la 1 ianuarie 2012.

Anunțuri

2 responses to “Ziua cand se sting televizoarele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: