Barack Obama – premiul Nobel pentru Pace


obamaPremiul Nobel pentru Pace pentru 2009 a fost acordat, vineri, preşedintelui american, Barack Obama, pentru „eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”, conform site-ului nobelprize.org.

Comitetul Nobel norvegian a luat decizia abia luni, după mai multe întâlniri în cursul cărora a analizat 205 candidaturi.

„Am avut mai multe întâlniri decât de obicei, deoarece de această dată a existat un număr enorm de candidaţi, doi dintre membrii noştri sunt noi şi am dorit să utilizăm timpul acordat pentru a face cea mai bună alegere”, a declarat secretarul Comitetului, Geir Lundestad.

Barack Obama a creat un nou climat în politica internaţională

Preşedintele american, Barack Obama a „creat un climat nou în politica internaţională”, conferind din nou diplomaţiei un loc central cu accent pe rolul ONU, a declarat preşedintele comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Premiul Nobel pentru Pace i-a fost atribuit preşedintelui american pentru „eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare”, a afirmat comitetul Nobel norvegian.

„Comitetul a acordat o importanţă deosebită viziunii şi eforturilor lui Obama pentru o lume fără arme nucleare”, a declarat preşedintele comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Primul politician de culoare ales preşedinte al SUA, Barack Obama, care şi-a preluat funcţia în urmă cu mai puţin de nouă luni, a pledat luna trecută la ONU pentru o lume fără arme nucleare.

„În calitate de preşedinte, Obama a creat un nou climat în politica internaţională. Diplomaţia multilaterală şi-a regăsit o poziţie centrală, cu un accent pe rolul pe care Naţiunile Unite şi alte instituţii internaţionale îl pot juca”, a afirmat Jagland.

Se întâmplă „rar ca o persoană să reuşească, asemenea lui Obama, să capteze atenţia planetei şi să dea populaţiei acesteia speranţa unui viitor mai bun”, a adăugat el.

Conform: mediafax.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: