Top 10 Tehnologii care ne vor schimba viata


Cand calculatorul se poticneste, conexiunea la internet pica, vazduhul miroase ucigator a gaze de esapament, iar ziarele sunt pline de stiri si articole despre ravagiile cancerului, visam cu totii la o lume mai curata, mai linistita, mai sanatoasa, in care bolile sa fie mai usor de invins, orice informatie sa fie usor de accesat, iar tehnologia sa fie prietenoasa si cu noi, si cu mediul. Orice inventie incepe cu un vis si, in cele din urma, dupa ani, decenii sau secole, visul poate deveni realitate. In cazul catorva dintre cele mai indraznete astfel de vise, inceputul a fost facut.

Biblioteca digitala

10-biblioteca

Terapii revolutionare, cu ajutorul ingineriei genetice

Medicii cunosc sute de boli a caror cauza este genetica – altfel spus, soarta respectivilor oameni e deja pecetluita, scrisa nu in stele, ci genele lor. Defectele genetice pot duce la malformatii grave sau la dezvoltarea unor boli cronice invalidante. Dar malformatiile care azi se trateaza chirugical sau bolile cronice carora nu li se pot trata decat efectele, nu si cauzele, sunt in prezent obiectul unor cercetari intense pentru specialistii in terapie genica. Acestia lucreaza pentru a pune la punct metode care sa „dreaga” genele defecte, practic intervenind, astfel, in destin.

Celulele stem sunt o alta promisiune miraculoasa pentru viitor. Capabile sa se transforme in orice al fel de celule, celulele stem sunt vazute azi ca o materie prima din care se poate crea aproape orice tip de organ sau tesut. Celulele stem embrionare sunt dificil de obtinut, folosirea lor ridica probleme etice si nu este autorizata. Ceva mai usor de procurat sunt celulele stem adulte, mai ales ca, in urma cercetarilor intense din ultimii ani, s-au descoperit mai multe surse de astfel de celule, unele chiar neasteptate.

Inca si mai promitatoare este metoda inductiei sau a reprogramarii, cea prin care celule deja diferentiate pot fi „intoarse din drum”: ele sunt extrase dintr-un anumit tesut al corpului uman (cel mai adesea din piele) si pot fi „convinse” (cu metode ce tin de ingineria genetica) sa se intoarca la un stadiu mai „copilaresc” al dezvoltarii lor: sa devina celule stem pluripotente (in stare sa se transforme in orice tip de celula, in functie de conditiile in care sunt crescute in laborator). Desi metodele de obtinere a celulelor stem induse sunt inca laborioase, faptul ca se descopera intruna noi surse de astfel de celule si noi metode de reprogramare ne apropie de momentul in care boli grave, precum diabetul si cancerul, vor deveni usor de vindecat.
9-terapie-ing-genetica

Internet wireless pentru toti, peste tot
8-wireless

Roboti
7-roboti

Energie solara multa, ieftina, la indemana tuturor

6-energie-solara

Location-Based Computing si realitatea augmentata

Mergi pe strada, vezi o cladire care iti atrage atentia si te intrebi ce-o fi? Indreapta spre ea telefonul mobil si vei afla indata despre ce e vorba. Daca e un monument, se vor afisa numaidecat niste informatii despre el sau vei fi directionat spre un site dedicat lui. Daca e vorba despre o cladire de birouri, unde functioneaza felurite companii, vei afla cate ceva despre afacerile pe care le desfasoara. E asa-numitul location-based computing, care va functiona avand la baza o retea conectata la servere burdusite cu coordonate geografice, alaturi de serverele cu adrese internet.
5-realitate-augmentata

Printarea tridimensionala
4-3d-print

Legea lui Moore

In 1965, unul dintre fondatorii companeie Intel a afirmat ca ne putem astepta ca puterea calculatoarelor sa se dubleze aproape an de an. Unii nu l-au crezut. Timp de peste doua decenii, fizicieni si informaticieni au stabilit limite ale cresterii puterii procesoarelor, iar industria procesoarelor le-a dovedit ca se inselau.

Nici in ziua de azi, nimeni nu stie daca legea lui Moore sa va mai dovedi valabila doar cateva luni sau cateva sute de ani. Pana una alta, puterea procesoarelor creste neincetat, computerele devin tot mai performate si fac lucruri care in urma cu 30 de ani erau de neimaginat si pe care adversarii legii lui Moore le socoteau absolut imposibile. Baze de date uriase, proiectare pe calculator, modelari matematice, animatie computerizata… e clar, legea lui Moore inca e valabila.
3-moore

Clonarea terapeutica
2-clonare

Economia bazata pe hidrogen

1-hidrogen

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: