Un baiat orb poate «vedea» cu ajutorul urechilor


news_img_145703_114995Conform The Telegraph, Lucas Murray, un baiat in varsta de numai sapte ani, orb, este prima persoana din Marea Britanie care foloseste ecourile pentru a vizualiza lucrurile din jurul sau. Lucas, care a fost nascut orb, se foloseste de limba si de cerul gurii sale pentru a crea niste sunete, al caror ecou il ajuta sa isi dea seama unde sunt lucrurile din jurul sau.

Intensitatea ecoului ii spune baiatului cat de mare este obiectul din fata sa, iar timpul in care ecoul ajunge la urechile sale ii arata cat de departe este acel obiect de el.

Lucas a invatat aceasta tehnica, numita ecolocatie, de la Daniel Kish, un barbat orb din California.
Termenul de ecolocatie se refera la o capacitate pe care odontocetele, dar si alte mamifere marine sau terestre o poseda si care le permite in mod esential „sa vada” cu urechile, prin receptionarea sunetelor subacvatice si a ecourilor. Ecolocatia se produce prin emiterea unor unde sonore sub forma de clicuri urmate de receptionarea si interpretarea ecoului.

„Lucas a invatat aceasta tehnica in numai trei zile. Datorita ecolocatiei, el poate alerga pe afara si poate face alpinism, sau poate juca basket.” a declarat Sarah Murray, mama baiatului.
Sursa: gardianul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: