Playerele audio te pot lăsa fără auz


100ipodsComisia Europeană a cerut, ieri, producătorilor de playere digitale şi telefoane mobile să seteze volumul sonor maxim al dispozitivelor la un nivel mai mic, pentru a evita apariţia problemelor auditive în rândul utilizatorilor, informează AFP. Comisarul european pe probleme de protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a pledat pentru o limitare a volumului sonor maxim al playerelor digitale, de la 100 de decibeli (dB) – limita actuală, la 80-89 de dB. „Între 5 şi 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat. Se estimează că până la 10 milioane de persoane din Uniunea Europeană ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeană a transmis, luni, un mandat organismului european de standardizare CENELEC (organism de elaborare a standardelor), solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranţă”, se arată în comunicatul CE.

Adesea, muzica ascultată de tineri la căşti sau telefonul mobil depăşeşte cu mult nivelul de decibeli permis. „Limita maximă admisă este între 70 şi 90 de dB. Atunci când sunetele depăşesc acest prag, pot apărea efecte ireversibile, precum hipoacuzia sau surditatea brusc instalată”, atrage atenţia dr. Irina Manoliu, medic specialist ORL, la o clinică privată din Bucureşti.

Modificarea CE prevede ca nivelurile sigure de expunere să fie limitate prin setările „din fabrică” ale produselor. „Tinerii ascultă muzică la un volum ridicat, ore întregi, în fiecare săptămână şi nu sunt conştienţi că îşi compromit astfel auzul. Problemele auditive se manifestă peste mai mulţi ani, când deja este prea târziu”, a declarat Kuneva. Experţii CE mai precizează în document că utilizarea în condiţii de siguranţă depinde de timpul de expunere la aparatul respectiv şi de nivelul volumului sunetului. Spre exemplu, pentru 80 dB, expunerea ar trebui să nu depăşească 40 de ore pe săptămână. Pentru 89 dB, expunerea nu ar trebui să depăşească cinci ore pe săptămână, iar setările din fabrică ale produselor ar trebui să corespundă nivelurilor sigure de expunere definite anterior. Medicii spun că o convorbire telefonică ajunge cam la 60-70 dB, iar Medicina Muncii prevede că este permisă o limită a zgomotului de 80 de dB timp de opt ore de lucru continuu.
Volum maxim = hipoacuzie severă

Specialiştii apreciază că atunci când tinerii ascultă muzică la căşti, în special când călătoresc cu metroul şi vor să acopere zgomotul de fond, nivelul sonor se apropie de aproximativ 100 de dB. „Riscul este distrugerea ireversibilă a urechii interne şi a structurilor răspunzătoare de auz, în special în cazul persoanelor care se expun zilnic la acest prag”, atenţionează dr. Mădălina Georgescu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională „Prof. dr. Dorin Hociotă”. Aşadar, aceste persoane se vor confrunta cu scăderi ale auzului şi vor ajunge, în timp, să poarte proteze auditive. Medicii se confruntă deja cu cazuri de tineri cărora le slăbeşte auzul din cauza muzicii ascultate în căşti la volum aproape maxim. „Din păcate, tinerii au început să aibă hipoacuzii importante. Sunt persoane de 20 de ani cu leziuni ireversibile ale urechii interne, lucru care în trecut nu se întâmpla”, spune dr. Georgescu. Specialiştii le recomandă persoanelor care lucrează într-un mediu zgomotos să evite, atunci când se poate, staţionarea în acest loc, să poarte căşti cu protecţie sau „pastile” din plastic care estompează zgomotul şi, de asemenea, să facă pauze de jumătate de oră din patru în patru ore.

SONOR Pragul maxim admis – 80 de decibeli, limita actuală – 100

Sursa: gandul.info

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: